Schooltuinen Haren over naar Stichting Kind en Groen


Als er een notaris aan te pas moet komen om de oprichting van een heuse stichting vast te leggen en als de burgemeester op bezoek komt om zijn waardering uit te spreken over het project: dan mag je zeggen dat een droom werkelijkheid is geworden. Het project Schooltuinen is in 2010 van start gegaan als een experiment. Moestuinen bij zorgboerderij De Mikkelhorst (Klaverlaan, Haren) werden bewerkt door leerlingen van basisscholen. Dat gebeurde onder leiding van vrijwilligers (o.a. biologen) die spelenderwijs hun kennis konden overbrengen op de kinderen.

Aan de hand van een werkboek werden groenten en fruit gezaaid en geoogst en tijdens dit proces kwamen de leerlingen allerlei aspecten van het vak biologie tegen. Bovendien leerden ze dat groenten en fruit niet groeien in het versvak van de buurtsuper, maar op het land. En dat land vraagt zorg. Het project werd o.a. gesponsord door Bartelds Hoveniers en Grondgoed Cultuurtechniek. Agnes Groen en Geert Naber uit Haren waren destijds de initiatiefnemers en zij waren gisteren dan ook zichtbaar blij toen zij de volgende stap konden zetten. Er is een stichting opgericht (Stichting Kind & Groen) waarin de activiteiten zijn geborgd. In het bestuur zitten o.a. de directies van OBS Brinkschool (Gerrit Oele), OBS de Wissel (Bert Boers) en CBS de Borg (Kees Bouma).  Hierdoor is de deelname van deze scholen zeker gesteld.

Op maandag 16 juli kwam burgemeester Rob Bats (als vervanger van wethouder Gerben Pek) naar de tuinen om het project te leren kennen. Hij kreeg een kistje met verse groenten aangeboden. “Ik vind het een prachtig project”, zei Bats, zichtbaar enthousiast onder de zomerzon temidden van peen en uien. Zijn aanwezigheid gaf de bijeenkomst extra glans, maar dat geldt ook voor de aanwezigheid van notaris Kuin uit Haren, die het formele gedeelte leidde. De akte van oprichting werd voorgelezen en getekend door de aankomend bestuursleden. Met deze pennestreek werd de droom omgezet naar werkelijkheid. Ook het volgend schooljaar zullen weer tientallen schoolkinderen de waarde van vruchtbare aarde leren kennen. In een tijd van bits & bites is dat een verrijking van het onderwijs te noemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *