(Gratis) lezing Gezond Moestuinieren door Janneke Tops


Leer in 1 ochtend hoe je kunt beginnen je eigen gezonde groente te kweken

Het is niet moeilijk: je kunt nù al beginnen om komend seizoen je eigen gezonde groenten te kweken en te oogsten! Tijdens deze lezing leer je van Gezonde Moestuin expert Janneke Tops hoe je je eigen moestuin aanlegt, waar je op moet letten en op welke manier je meer over kunt leren. Je hoort hoe je kunt zorgen voor een gezonde bodem en een gezonde compost, want dat is de basis voor een geslaagde moestuin. En hoe je kunt omgaan met on(gewenste?) kruiden in je tuin, die vaak nog gezond en lekker zijn ook. Moestuinieren is een kwestie van beginnen met gezond verstand. En gezond is het, want je weet dan wat je eet.

Docent Janneke Tops is in Wageningen afgestudeerd als biologisch landbouwkundige en heeft 13 jaar ervaring als leidinggevend groenteteler bij de ecologische woonwerkgemeenschap in Frankrijk (zie: www.ecolonie.org). Sinds 2012 verzorgt zij cursussen en lezingen over Gezond Moestuinieren door heel Nederland. Haar doel is zoveel mogelijk mensen op weg te helpen met het kweken van gezonde groenten om zo de wereld een klein stukje gezonder te maken. En iedere moestuin telt daarbij!

Kennis en liefde  Biologische groenten verbouwen is een ambacht waarin je nooit ophoudt met leren. Het wordt tijd dat we de kennis die van generatie op generatie is overgegeven over het verbouwen van ons eigen voedsel weer laten herleven. En het leuke is dat je er per direct mee kunt beginnen en al doende kunt leren.

Wat je nodig hebt is een lapje grond of teeltbak, wat gereedschap en zaden, en vooral aandacht (liefde en tijd) en voldoende nieuwsgierigheid om te leren. Tijdens deze cursusdag wordt je op weg geholpen, en vervolgens zal het van jou afhangen hoeveel je uiteindelijk zult oogsten…… De natuur is overvloedig en de kunst in de biologische teelt is om die overvloed goed te benutten. Laat je inspireren en geeft het een kans!

Voor wie  Deze cursus richt zich op mensen die geen ervaring hebben met het verbouwen van hun eigen groenten. Er wordt een korte introductie gegeven over biologische landbouw, welke groenten gemakkelijk zelf te telen zijn en waar je daarbij op moet letten. Er zal voldoende ruimte zijn voor het beantwoorden van vragen.

Tijdens de cursus zijn diverse (hand)boeken en andere informatie aanwezig over biologische groenteteelt om in te kijken en evt. te kopen. Ook krijg je een lijst met adressen waar je biologische zaden en planten kunt kopen.

Voor meer details en vragen kun je mailen naar

Docent  Janneke Tops is in 1997 in Wageningen afgestudeerd als biologische landbouwkundige. Van 1999 tot 2011 heeft ze in Frankrijk gewoond en gewerkt op Ecolonie, een ecologische woonwerkgemeenschap (www.ecolonie.eu) waar vele gasten komen op de prachtige natuurcamping en in de gastenkamers. Ze was o.a. eindverantwoordelijk voor de biologische landbouw op het project. Samen met anderen heeft ze de prachtige cirkeltuin ontworpen en onderhouden:  http://www.ecolonie.org/eco/nl/meewerken/projecten_en_ideen/detuinenvanecolonie.php

Gedurende 13 seizoenen was ze verantwoordelijk voor het verbouwen van een grote variëteit aan groenten op 2 ha die voor eigen gebruik in de gemeenschap werden gebruikt, waarbij altijd veel vrijwilligers en gasten meehielpen in de tuinen. Ook heeft ze daar vaak en veel voorlichting gegeven over de vele aspecten van de biologische landbouw. Eind 2011 is ze naar Nederland gekomen om nieuwe uitdagingen aan te gaan, waaronder het delen van haar kennis over biologische landbouw met iedereen in Nederland die erin geïnteresseerd is.

Meer info:         Janneke Tops; tel 0599 785 416; web: www.gezondemoestuin.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *