Educatieve bijenstal op De Mikkelhorst?


De huidige bijenkasten staan naast de grote kas. Ivan en Hugo gaan er van uit dat een nieuwe educatieve bijenstal veel interesse van bezoekers zal opleveren omdat men veilig en verantwoord de bijen in hun natuurlijke omgeving kunnen gadeslaan.

Naast het doel om mensen kennis te laten maken met de mooie dieren en het feit dat bijen houden een hobby van ze is voelen ze zich ook verantwoordelijk voor de bijenstand. Bijen dreigen te verdwijnen en ze zijn essentieel zijn voor de groei van bijvoorbeeld fruit en groenten, zo ook op De Mikkelhorst.

Het type dat momenteel wordt gehouden is de Engelse Buckfast. Deze bij is relatief zachtaardig en gemakkelijk om mee te werken. Samen met de Mikkelhorst willen de imkers een gedeelte van de honingoogst in de toekomst verkopen in de landwinkel. Meer informatie over bijen vindt u hier onder.

BESTUIVING                                                                                                                                         

Bijen zijn van groot belang voor de bestuiving van bloemen, bomen, heesters en niet te vergeten land- en tuinbouwgewassen.

Zelfs in kassen worden bijen gehouden voor de bestuiving van onder andere augurken en komkommers. Een plezierige eigenschap van onze honingbij is dat zij bloemvast is. Dat wil zeggen dat een bij op één soort bloem vliegt zolang die bloeit. Een goede bestuiving is dan het resultaat. Naast de bestuiving als natuurlijke functie, zijn voor menselijk gebruik bijenproducten van belang zoals: honing, stuifmeel, was en propolis.

SAMENSTELLING VAN EEN BIJENVOLK

Een bijenvolk is één geheel. Koningin, werksters (de vrouwtjes) en darren (de mannetjes) vormen het volk. De laatste zijn alleen in de winter niet aanwezig.

Een bijenvolk bestaat uit:

In de winter: 1 koningin en 20.000 – 25.000 werkbijen.

In de zomer: 1 koningin, 50.000 – 60.000 werkbijen en 500 – 1500 darren.

 MATERIAAL

 De bijenwoning

De imkers in Nederland houden hun bijen in hoofdzaak in twee standaard formaat kasten, de spaarkast en de simplexkast.

Voor de aardigheid wordt ook nog wel in een (zelf gevlochten) korf geïmkerd.

Een bijenkast bestaat uit:

 Kast

  • 2 Broedkamers
  • 1 Honingkamer
  • Dekplank             
  • Bodem (bestrijding varroamijt)
  • 20 Broedkamerraampjes
  • 20 Honingkamerraampjes
  • Koninginnenrooster
  • Voerbak

 BELANGRIJKE DRACHTPLANTEN ZIJN:

wilg maart-april, paardebloem mei-juni,, koolzaad mei-juni, phacelia juni-juli, klaver juni-juli, linde juni-juli, kastanje mei-juni , acacia mei-juni, zomerbloemen april-september, heide augustus-september en klimop september.

Websites voor nog meer achtergrondinformatie

www.anibijen.nl

www.nbv-nietap.nl

TIP: bijen verdienen respect en rust !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *