Bezorgde paardenliefhebbers in touw….

Onze vaste zorgbegeleider en paardenliefhebber Annet geeft graag uitleg over hoe belangrijk wij een goede verzorging van onze paarden vinden. Waarbij we ook buurtbewoner Ria Spijker graag willen bedanken voor haar aanvullende tips en adviezen.

De verzorging van onze paarden.
Onze Haflinger en Fjord zijn echte ‘natuurpaarden’. Het zijn bepaald geen watjes en ze zijn graag buiten waarbij ze niet malen om een buitje meer of minder.
Als het land echter te nat is worden de paarden in principe ’s nachts op stal gehaald. Hoewel er wel nog wel een aantal droge gedeeltes voorkomen in het land worden deze door de overvloedige regenval steeds spaarzamer. We kijken inmiddels dus uit naar alternatieve weidegebieden op en rond het terrein.

Onze paarden krijgen zo veel mogelijk beweging. Als ze al veel op stal moeten staan worden ze bereden of wordt er gelongeerd of gewandeld met onze twee kanjers. Onze cliënten worden hier zo als veel mogelijk bij betrokken.
Er wordt in deze tijd altijd hooi bijgevoerd, iets wat goed is voor de darmwerking.
Wanneer onze paarden veel ruw voer (hooi) krijgen is voldoende water erg belangrijk! Als de paarden op stal staan krijgen ze drinkwater uit de kraan, buiten krijgen ze water uit de sloot.

Het is ons bekend dat een te natte standplaats mok kan veroorzaken. Mok is een verzamelnaam voor verschillende vormen van huidirritaties aan de onderbenen van een paard. De meest bekende is wel die in de kootholte (het gebied net boven de hoef aan de achterzijde van het been).
We zorgen goed voor onze paarden. Ze hebben dan ook nog nooit last gehad van mok. Ons beleid van opstallen en beperkte weidegang gedurende natte periodes houdt onze paarden gezond. Dagelijks worden de paarden geborsteld en worden de hoeven gecontroleerd. Verder zorgt een smid voor het tijdig bekappen van de hoeven.

Bent u paarden- en/of dierenliefhebber en wilt u betrokken worden bij het reilen en zeilen op onze zorgboerderij? Geef u dan op als vrijwilliger. Wij kunnen altijd enthousiaste mensen gebruiken voor het verzorgen van onze dieren in het weekend.

Stuur in dit geval een mail naar ln.ts1555850318rohle1555850318kkim@1555850318ofni1555850318 . Wij horen graag van u!

Het team van De Mikkelhorst