Gebouw

Voer voor architecten

Vanuit het hele land komen architecten kijken naar dit typerende en innovatieve ontwerp van architectenburo Onix. De boerderij als project is diverse malen in de prijzen gevallen – zoals de Houtprijs 2003.

Alles aan het gebouw is van hout.

De zorgboerderij biedt onderdak aan het kantoor van de Mikkelhorst, een winkel, een kantine, was- en kleedruimten en een dierenverblijf annex kinderboerderij. Daarnaast zijn er een theeschenkerij en ruimten voor activiteiten. Op de verdieping ligt de woning van de toezichthouders.
In de boerderij zijn verschillend verkleurende en verwerende houtsoorten gebruikt. De kolommen en balken van de draagconstructie zijn van gelamineerd larikshout, behandeld met een waterwerend middel. Kozijnen en deuren zijn van onbehandeld gelamineerd larikshout dat sterk verweert. De buitengevels van de verwarmde binnenruimten hebben een bekleding van gewaxt larikshout (waxed wood).
Voor het dak, de gevels van de onverwarmde stal en machineberging en de vlonders rondom het gebouw, is bruin gebakken gemodificeerd ongeschaafd vurenhout gebruikt. Dit ‘Plato-hout’ is milieuvriendelijk, louter door verhitting en droging, verduurzaamd.
De zorgboerderij heeft geen aparte verkeersruimten. Met schuifdeuren kan voor elk denkbare vorm van gebruik een passende ruimte worden gemaakt.

Schematische schets…

Alle functies onder één dak

Het programma van de ecologische boerderij bestaat uit een aantal specifieke boerderijfuncties waaraan een aantal recreatieve voorzieningen zoals een theeschenkerij, winkel, educatieve ruimte en kinderboerderij zijn gekoppeld. De boerderij wordt beheerd door deelnemers en begeleiders uit verschillende zorg-instellingen. Gekozen is om alle functies onder één continu dak te brengen, als letterlijke vertaling van het programma. Het houten dak vormt het bindend element waaronder alle programma-onderdelen hun plaats vinden.

Twee ‘eilanden’

De omgeving van de boerderij wordt bepaald door twee eilanden. Op één van de eilanden werd de boerderij gebouwd. De op dit eiland aangetroffen betonnen elementen van een voormalige rioolwater-zuivering zijn een aanleiding geweest om op door te bouwen. Ze werden getransformeerd tot element met een functie passend bij het veranderde gebruik van het gebied – zo is één van deze betonnen bogen gebruikt als fundament van het speelkasteel.

Het door water en een wandelpad omzoomde terrein is, zoals op onderstaande luchtfoto duidelijk te zien is, verdeeld in twee ‘eilanden’: het boerderijgedeelte en de tuinderijen met kassen.

de twee 'eilanden' van ons terrein

de twee ‘eilanden’ van ons terrein